Owoc średniej wielkości, kulistożkowaty,
niekiedy w części przykielichowej nieco
szerszy, skórka gładka, lekko błyszcząca,
zielonkawozółta, cały owoc pokryty bardzo
atrakcyjnym, rozmytym rumieńcem
Jest to zimowa odmiana jabłek, powstała
ze skrzyżowania odmian Jonathan i Wagener.
Jej owoce są średnie lub duże, o kulistym,
lekko spłaszczonym kształcie. Skóra
jest gładka, mocna i błyszcząca. Ma zieloną
barwę i pokryta jest jasnoczerwonym
rumieńcem. Białokremowy miąższ jest jędrny,
drobnoziarnisty, zwarty i chrupiący.
Owoce te charakteryzują się soczystością,
lekko kwaskowatym i przeciętnym smakiem.
Owoc średniej wielkości do dużego (nieco
większy niż u Idareda), kulisto-spłaszczony.
Skórka gruba, mocna, sucha, pokryta w
całości bardzo ciemnym, czerwonym, jednolitym
rumieńcem, z wyraźnymi paskami.
Miąższ biały, twardy, ścisły, soczysty,
średnio smaczny. Gniazdo nasienne małe,
komory nasienne zamknięte. Nasiona długie,
wąskie, liczne.
Jest to odmiana jabłek, której nazwa pochodzi
z połączenia Jonagold i Golden
Delicious. Jabłka Jonagored są duże lub
bardzo duże, o szeroko stożkowatym
kształcie. Skórka jest średniej grubości,
gładka i tłustawa. Prawie w całości pokrywa
ją ciemnoczerwony rumieniec z wyraźnymi,
ciemniejszymi paskami. Miąższ jest
kremowy, średnio zwięzły i drobnoziarnisty.
Owoce są soczyste, kruche, bardzo
delikatne i słodko kwaskowate w smaku.
Jest to zimowa odmiana jabłek. Powstała
w wyniku mutacji odmiany Jonagold. Jej
owoce są duże lub bardzo duże, o szerokostożkowatym
kształcie. Skórka jest
średniej grubości, gładka i tłustawa, prawie
w całości pokryta ciemnoczerwonym
rumieńcem. Kremowy miąższ jest średnio
zwięzły, drobnoziarnisty i bardzo delikatny.
Owoce są kruche, soczyste i słodkawo
-kwaskowate.
Owoce są charakterystyczne ponieważ
bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają
głęboki czerwony kolor. Owoce są
duże lub bardzo duże, wielkość średnio
75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym.
Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do
100 % pokrytą intensywnym, rozmytym,
bordowym rumieńcem. Nawet po stronie
zacienionej drzewa i w środku korony.
Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość
cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy.
Red Jonaprince posiada wysoką
zawartość przeciwnowotworowego składnika
- antocjanów.
Odmiana została wyhodowana z odmian
Golden Delicious i Koksa Pomarańczowa.
Charakteryzuje się dużymi owocami o kulisto
stożkowatym kształcie. Ich skórka jest
gładka, sucha, o zielonkawożółtej barwie,
prawie w całości pokryta rozmytym, paskowatym,
czerwono pomarańczowym
rumieńcem. Miąższ jest średnioziarnisty,
kruchy i ma białokremową barwę. Owoce
wyróżniają się słodkim, delikatnie kwaskowatym
smakiem, o gruszkowym posmaku.
Są bardzo aromatyczne i smaczne.
Kształt owocu jest wydłużony i symetryczny.
Charakteryzuje się intensywnie błyszczącym
ciemnoczerwonym rumieńcem,
który pokrywa całą powierzchnię owocu.
Atrakcyjny kształt i kolor dają King Roat
Red Delicious niezwykle elegancki wygląd.
Owoce mogą być zbierane równocześnie.
Jest to zimowa odmiana jabłek, bez pewności,
co do odmiany matecznej. Najprawdopodobniej
są siewką Golden Grimes.
Owoce mają średnią wielkość i stożkowaty
kształt, z lekkim żebrowaniem na
powierzchni bocznej. Skórka posiada zielonkawożółtą
lub żółtą barwę, jest błyszcząca
i często ordzawiona. Kremowo żółty
miąższ jest ścisły. Owoce Golden Delicious
charakteryzują się winno słodkim smakiem
i przyjemnym aromatem. Są średnio
soczyste i smaczne.
Odmiana ta zaliczana jest do grupy Golden
Delicious. Powstała ze skrzyżowania
Golden Delicious oraz Indo. Bardzo duży,
kulisty lub kulisto stożkowaty owoc, z
delikatnym żebrowaniem przy kielichu,
które może przechodzić na owoc, skórka
jest gładka, zielona, czasami z delikatnym
rumieńcem od strony nasłonecznionej.
Miąższ jest kremowy z zielonkawym odcieniem,
gruboziarnisty, dość ścisły, od
średnio twardego do twardego, soczysty,
kwaskowaty i smaczny.
Jest to zimowa odmiana jabłek, krzyżówka
Glockenapfel i Richared. Owoce Gloster są
duże, stożkowate i prawie w całości pokryte
karminowym rumieńcem. Mają zielonkawy,
drobnoziarnisty i ścisły miąższ. Charakteryzują
się słodko kwaśnym smakiem.
Jest to zimowa odmiana jabłek, która
została wyhodowana w 1898 r. przez nowojorski
ośrodek badawczy w Genewie.
Powstała ze skrzyżowania Melntosh i Ben
Davis. Jej owoce są średnie lub duże, o wyrównanym
kształcie. Skóra jest gruba, elastyczna
i tłusta. W dużej części pokryta jest
intensywnym, karminowym rumieńcem.
Miąższ ma białą barwę, jest drobnoziarnisty
i kruchy. Owoce charakteryzują się winnym
aromatem i słodkim, lekko cierpkim
smakiem. Są soczyste i smaczne, nie ciemnieją
po przecięciu.