. . .

GALA MUST

Owoc średniej wielkości, kulistożkowaty, niekiedy w części przykielichowej nieco szerszy, skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawozółta, cały owoc pokryty bardzo atrakcyjnym, rozmytym rumieńcem

Przeznaczenie:

zjada się je na surowo lub dodaje do sałatek.

. . .

IDARED

Jest to zimowa odmiana jabłek, powstała ze skrzyżowania odmian Jonathan i Wagener. Jej owoce są średnie lub duże, o kulistym, lekko spłaszczonym kształcie. Skóra jest gładka, mocna i błyszcząca. Ma zieloną barwę i pokryta jest jasnoczerwonym rumieńcem. Białokremowy miąższ jest jędrny, drobnoziarnisty, zwarty i chrupiący. Owoce te charakteryzują się soczystością, lekko kwaskowatym i przeciętnym smakiem.

Przeznaczenie:

ze względu na swoje właściwości smakowe, nie są szczególnie polecane do jedzenia na surowo, za to można z nich robić sosy jabłkowe, szarlotki i jabłeczniki.

. . .

NAJDARED

Owoc średniej wielkości do dużego (nieco większy niż u Idareda), kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, sucha, pokryta w całości bardzo ciemnym, czerwonym, jednolitym rumieńcem, z wyraźnymi paskami. Miąższ biały, twardy, ścisły, soczysty, średnio smaczny. Gniazdo nasienne małe, komory nasienne zamknięte. Nasiona długie, wąskie, liczne.

Przeznaczenie:

produkcja deserowa i przetwórcza.

. . .

JONAGORED

Jest to odmiana jabłek, której nazwa pochodzi z połączenia Jonagold i Golden Delicious. Jabłka Jonagored są duże lub bardzo duże, o szeroko stożkowatym kształcie. Skórka jest średniej grubości, gładka i tłustawa. Prawie w całości pokrywa ją ciemnoczerwony rumieniec z wyraźnymi, ciemniejszymi paskami. Miąższ jest kremowy, średnio zwięzły i drobnoziarnisty. Owoce są soczyste, kruche, bardzo delikatne i słodko kwaskowate w smaku.

Przeznaczenie:

nadają się do jedzenia na surowo, jak również na domowe przetwory, np. marmolady czy kompoty.

. . .

RUBINSTAR

Jest to zimowa odmiana jabłek. Powstała w wyniku mutacji odmiany Jonagold. Jej owoce są duże lub bardzo duże, o szerokostożkowatym kształcie. Skórka jest średniej grubości, gładka i tłustawa, prawie w całości pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem. Kremowy miąższ jest średnio zwięzły, drobnoziarnisty i bardzo delikatny. Owoce są kruche, soczyste i słodkawo -kwaskowate.

Przeznaczenie:

Nadają się do spożycia na surowo, a także do pełnego przetwórstwa. Można z nich robić soki, octy, wina, dżemy, marmolady czy sosy. W warunkach domowych używa się ich do ciast, deserów oraz pieczenia. Ponadto dobrze komponują się w sałatkach.

. . .

RED JONAPRINCE

Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika - antocjanów.

Przeznaczenie:

nadają się do jedzenia na surowo, jak również do pieczenia, gotowania, duszenia i smażenia. Można je dodawać do sałatek, a nawet zamrażać.

. . .

SZAMPION

Odmiana została wyhodowana z odmian Golden Delicious i Koksa Pomarańczowa. Charakteryzuje się dużymi owocami o kulisto stożkowatym kształcie. Ich skórka jest gładka, sucha, o zielonkawożółtej barwie, prawie w całości pokryta rozmytym, paskowatym, czerwono pomarańczowym rumieńcem. Miąższ jest średnioziarnisty, kruchy i ma białokremową barwę. Owoce wyróżniają się słodkim, delikatnie kwaskowatym smakiem, o gruszkowym posmaku. Są bardzo aromatyczne i smaczne.

Przeznaczenie:

nadają się do jedzenia na surowo, jak również na przeciery i soki dla dzieci.

. . .

RED DELICIOUS

Kształt owocu jest wydłużony i symetryczny. Charakteryzuje się intensywnie błyszczącym ciemnoczerwonym rumieńcem, który pokrywa całą powierzchnię owocu. Atrakcyjny kształt i kolor dają King Roat Red Delicious niezwykle elegancki wygląd. Owoce mogą być zbierane równocześnie.

Przeznaczenie:

zjada się je na surowo lub dodaje do sałatek.

. . .

GOLDEN DELICIOUS

Jest to zimowa odmiana jabłek, bez pewności, co do odmiany matecznej. Najprawdopodobniej są siewką Golden Grimes. Owoce mają średnią wielkość i stożkowaty kształt, z lekkim żebrowaniem na powierzchni bocznej. Skórka posiada zielonkawożółtą lub żółtą barwę, jest błyszcząca i często ordzawiona. Kremowo żółty miąższ jest ścisły. Owoce Golden Delicious charakteryzują się winno słodkim smakiem i przyjemnym aromatem. Są średnio soczyste i smaczne.

Przeznaczenie:

nadają się do jedzenia na surowo oraz na przetwory dla dzieci.

. . .

MUTSU

Odmiana ta zaliczana jest do grupy Golden Delicious. Powstała ze skrzyżowania Golden Delicious oraz Indo. Bardzo duży, kulisty lub kulisto stożkowaty owoc, z delikatnym żebrowaniem przy kielichu, które może przechodzić na owoc, skórka jest gładka, zielona, czasami z delikatnym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Miąższ jest kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, od średnio twardego do twardego, soczysty, kwaskowaty i smaczny.

Przeznaczenie:

owoce Mutsu są szczególnie polecane na przetwory. Można z nich robić sosy jabłkowe, szarlotki i jabłeczniki.

. . .

GLOSTER

Jest to zimowa odmiana jabłek, krzyżówka Glockenapfel i Richared. Owoce Gloster są duże, stożkowate i prawie w całości pokryte karminowym rumieńcem. Mają zielonkawy, drobnoziarnisty i ścisły miąższ. Charakteryzują się słodko kwaśnym smakiem.

Przeznaczenie:

owoce tej odmiany nadają się do zjadania na surowo, a także do sałatek owocowych i ciast. Ich miąższ bardzo powoli ciemnieje.

. . .

CORTLAND

Jest to zimowa odmiana jabłek, która została wyhodowana w 1898 r. przez nowojorski ośrodek badawczy w Genewie. Powstała ze skrzyżowania Melntosh i Ben Davis. Jej owoce są średnie lub duże, o wyrównanym kształcie. Skóra jest gruba, elastyczna i tłusta. W dużej części pokryta jest intensywnym, karminowym rumieńcem. Miąższ ma białą barwę, jest drobnoziarnisty i kruchy. Owoce charakteryzują się winnym aromatem i słodkim, lekko cierpkim smakiem. Są soczyste i smaczne, nie ciemnieją po przecięciu.

Przeznaczenie:

Doskonale nadają się do jedzenia na surowo, jak również do sosów, sałatek, szaszłyków, ciast oraz do pieczenia. Ze względu na to, że nie brązowieją po przecięciu, mogą być używane do dekoracji półmisków.